Saturday 9 May 2009

Impresii na Ana Marija - ucesnik na mladinskata razmena

Na mladinskata razmena se izrabotuvase temata “Zena na vlast” odnosno “Women in power”. Na ovoj proekt ucestvuvaa 6 zemji: Makedonija, Albanija, Kosovo, Litvanija, Estonija i Anglija. Od sekoja zemja imase po pet pretstavnika. Bevme smesteni vo Stip. Prviot den go iskoristivme za zapoznavanje, igravme interesni igri za polesno i pobrzo da gi zapomnime iminjata na site ucesnici. Veke od vtoriot den zapocnavme aktivnosti povrzani so glavnata tema “Women in power”. Vo sekoja aktivnost bevme podeleni vo grupi kade sto imase pretstavnik od sekoja drzava. Bese interesno i zabavno vo edna grupa da se raboti so luge od razlicni drzavi, so razlicni kulturi, a sepak da se najde zaednicko razbiranje i da se izrabotat zadadenite dolznosti. Preku rabotenjeto, osum dena, site trieset ucesnici se zblizivme i funkcioniravme kako edna celina. Menuvavme mislenja, stavovi, iskustva, ucevme edni za drugi i pominavme nezaboravni momenti.
Zapocnavme so edna interesna zadaca vo koja sto trebase jajceto koe visese na vrvka od plafonot da padne vo cinijata na masata na razdalecenost od 1 metar a pritoa da ne se skrsi. Vo ovaa aktivnost veke pocnavme da ucime kako da rabotive vo groupi osobeno so ucesnici od drugi drzali so drugi razbiranja i poinakvi rabotni naviki. Ponatamu imavme zadaci koi trebase da se realiziraat vo gradot vo komunikacija so graganite. Isto taka, edna od zadacite bese sekoja nacionalna grupa da prezentira zena lider od svojata zemja so odgovor na prasanjeto “Zosto tokmu taa zena e odbrana za primer na zena lider?”
Vo programata imavme i organizirana ekskurzija do Strumickite vodopadi, kade sto neocekuvano se sretnavme so grupa zeni koi bea na prosetka i imaa karakteristiki na zeni-lideri, pa se sovpadnaa so proektot sto go izrabotuvavme.
Navecer, posle vecerata, sekoja nacionalna grupa imase za zadaca da ja pretstavi svojata zemja. Prvata prezentacija bese na Estonija i Litvanija, potoa Albanija i Kosovo i na kraj Makedonija i Anglija. Na prezentacijata se kazuvaa nakratko vazni podatoci za zemjata, se prigotvuvaa nacionalni jadenja i pijaloci, a potoa zabavata prodolzuvase vo stipskite kafici i diskoteki. Preku zabavite se zdruzivme i se zapoznavme poveke sto bese vo korist na izrabotkata na proektot.
Od site aktivnosti bea napraveni sliki i snimani videa od koi se napravija 2 filma vo tekot na razmenata a tretiot e vo izrabotka.
Poslednata aktivnost bese lokalnata akcija vo Stip, kade sto delevme poraki za zena-lider napisani na makedonski jazik i bevme mnogu prifateni od graganite, od zenskata populacija vo Stip, a probudivme golem interes i kaj maskata populacija.
So zavrsetokot na mladinskata razmena, bevme zadovolni od postignatiot uspeh i izraboteniot proekt i istovremeno srekni za denovite zaedno pominati.

No comments:

Post a Comment